Implantáció

Az évek alatt különböző okokból elvesztett fogak idővel hiányoznak a rágóapparátusból, ezért ezek pótlása feltétlen szükséges. A foghiányok pótlására több lehetőség is adódik (hidak, részleges és teljes protézisek), azonban ha a hagyományos fogpótlásokkal nem orvosolhatóak maximálisan a problémák, vagy sajnáljuk az egészséges fogat lecsiszoltatni, van még egy utolsó megoldás: műgyökér-beültetés. Ez a fogpótlástani módszer legtöbbször titánból készült csavar alakú implantátumokkal helyettesíti az elveszett eredeti foggyökeret.

A dentalis implantológia, mint a fogak pótlásának egyik módja a fogorvoslással egy időben született, és vele párhuzamosan fejlődött.

A próbálkozásokat a múlt század közepéig általában kudarcok övezték, de az 1950-es, 60-as évek áttörést jelentettek. Ebben az időszakban a titán, mint bioanyag vált az implantológia alapanyagává. Kezdetben a penge, majd később a gyökér formájú körszimmetrikus formák váltak népszerűvé.

Az igazi áttörés a svéd Branemark és munkatársai nevéhez fűződik, akik bevezették az osseointegráció fogalmát, és meghatározták azokat a feltételeket, amelyek mellett a csont-implantátum kapcsolat létrejön. Munkásságuknak is köszönhetően a fogászati implantátumok sikerességi rátája 90% fölé emelkedett. A további technikai fejlődés következtében napjainkban már 97-98%-os sikeresség érhető el 10 éves időszakot figyelembe véve.

Az implantáció menete:

1. fázis: Műtét

Steril körülmények között helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás, amely során az ínyt és a csontot előkészítjük a csavar befogadására.

2. fázis: Osseointegráció

A csavar körüli csont körülveszi az implantátumot, és „belenő” a pórusaiba. A gyógyulási szakasz minimum 3 hónapig tart, miután az implantátum stabilan rögzül a csontban, és elviseli a későbbi terheléseket.

3. fázis: A felépítmény elkészítése

Az implantátumba becsavart „fej” hordozza a rákerülő koronát, mely különböző anyagokból készülhet. (fémkerámia, kerámia, cirkónium-kerámia)

Alkalmazott rendszerek:

FullplantFullplant E

A Fullplant E implantátum család implantátumai önvágó éllel, párhuzamos maggal, és menettel rendelkező csavar-implantátumok, melyek Gamma-sterilizált csomagolásban kerülnek forgalomba.

A WITAL implantátum a német WIELAND cég által gyártott magas precizitású belsőgeometriájú csavar implantátum, és innovatív implantátum-rendszer.

A FULL-TECH-ről (pdf, 14,5 MB)

 

A WITAL jellemzői:

  • Wital

    intelligens
  • műszakilag kiforrott
  • esztétikus
  • alkalmazható az összes indikációnál

www.wd-implants.com
www.wieland-dental.de

Az általam alkalmazott rendszerek (mind a magyar, mind a német) mögött több évtizedes innováció és gyártási tapasztalat áll, ami nagyban elősegíti, hogy optimális biológiai feltételek mellett az implantátumok a természetes fogak várható élettartamával felvegyék a versenyt.

A Wital-ról (német nyelvű pdf, 3,5 MB)

A Wital-ról (angol nyelvű pdf, 3,2 MB)

 

BIOLOK implantátumok

A BIOLOK implantátum termékkatalógus, PDF

A BIOLOK implantátumokról, PDF